Ik b20190219 141129 Martin met kubus bijgesnedenen Martin van der Meulen. Mijn uit de hand gelopen hobby is het maken van oloides uit hout. Maar hoe is dat zo gekomen?

De eerste keer dat ik een oloide zag was enkele jaren geleden bij een bezoek aan het Goetheanum in Dornach Zwitserland  Dit verraadt direct de antroposofische achtergrond van de vorm oloide. Na dit geheel vergeten te zijn was ik in november 2014 in de Kunsthal in Rotterdam op de Rudolf Steiner tentoonstelling: daar zag ik een draaiende oloide. Mijn aandacht was geheel gevangen. Sindsdien ben ik er volledig door in beslag genomen, praat er met iedereen over die het wel of niet wil horen.

De afgelopen jaren ben ik bezig geweest met het geheel uitwerken van de vorm. Begonnen met het maken uit papier, gevolgd door de eerste pogingen uit hout. Voor mij was het belangrijk hierin geheel mijn eigen weg te volgen. Continu doordrongen dat een keer verkeerd zagen zou betekenen opnieuw te moeten beginnen. Voorzichtige stappen, behoedzaam en berekenend. met een vorm waarop zo weinig en toch ook weer zo veel (be)grip te krijgen is.

Na enkele maanden experimenteren, met verschillende maten, houtsoorten, verwerkingsmethoden, etc, etc begint het erop te lijken dat ik het maken onder de knie begin te krijgen. Het maken van een oloide voelt als een geboorte, wanneer in de laatste stappen de oloide zijn uiteindelijke vorm krijgt, lijkt er iets tot leven te komen, de energie lijkt wakker te worden en aan het werk te gaan. In de loop van het proces lijken de oloides sterker te worden, doordat de perfecte balans dichter benaderd wordt, terwijl tegelijkertijd het handmatig vormgeven in het proces ook als noodzakelijk voelt. Dit heeft een verslavend effect op mij, zodat ik met zeer veel plezier aan een volgende begin.

In de loop van de tijd heb ik de oloides gemaakt van klein tot groot, uit een verscheidenheid aan houtsoorten. Het is voor mij een eer om een oloide voor u te mogen maken. Ervaar zelf hoe het is om een oloide in handen te hebben, de verbazing over de vorm te ervaren, de energie in de vorm en het effect daarvan op uzelf en uw omgeving te beleven.

Namaste

 

Martin van der Meulen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 44832150