Oloide.nl on Tour

zondag 24 maart 2019 uur
Lothlorien inspiratiedag Varik
zaterdag 30 maart 2019 van 11:00 - 15:00 uur
Vrije School Noorderkroon Enschede
zaterdag 18 mei 2019 uur
Widar Vrije School Groningen

Volg ons op Facebook

Populaire artikelen webwinkel

20.00 EUR
20.00 EUR

Winkelwagen

Sum total:   0.00 EUR
Go to cart

Andere websites van Martin van der Meulen

De vorm van de Oloide.

De vorm Oloide is voor het eerst beschreven door de duitser/zwitser Paul Schatz in de eerste helft van de 20e eeuw. De vorm is gemaakt in samenwerking met Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. De oloide is de vorm die ontstaat wanneer je twee cirkels in een hoek van 90 graden op elkaar bevestigd, op zo'n  manier dat de velg van de ene cirkel door de as van de andere cirkel gaat. Dit is dan andersom ook direct zo. Uit latere berekeningen is gebleken dat de oloide beter rolt wanneer de velg niet door de as gaat, maar er iets minder overlap is. De twee assen van de cirkel zijn dan dus meer dan de straal van de cirkel uit elkaar. Door slimme wiskundigen is berekend dat wanneer deze afstand niet gelijk is aan de straal van de cirkel, maar wortel 2 keer die straal (ongeveer anderhalf keer de straal), dat dan het zwaartepunt van de oloide tijdens het rollen exact op gelijke hoogte blijft en daardoor heel makkelijk rolt. In de animatie is dit te zien. 

Wanneer de oloide rolt, steunt hij dus continu op beide cirkels. De lijn van het ene steunpunt naar het andere steunpunt noemen we de steunlijn. De steunlijn met de grond is op elk moment exact gelijk van lengte. Al die steunlijnen bij elkaar vormen de buitenzijde van de oloide. De steunlijn van een complete omwenteling is de voetafdruk van de oloide en is de gehele buitenzijde. Hieronder is een voorbeeld te zien van zo'n voetafruk. Een oloide kan simpel worden gemaakt door de voetafdruk uit te knippen en te vormen tot een oloide. Bijgesloten is een knipplaat in pdf, die na uitprinten en uitknippen tot een oloide kan worden gevormd (klik op de voetafdruk om de pdf bouwplaat te downloaden). Zie animatie 2 voor een rollende oloide en stel je dan voor dat onderstaande afdruk ontstaat.

 

Een document met veel meer informatie in het duits van Dr Schatz is als pdf toegevoegd aan dit document.

 

Potentieren van geneesmiddelen bij Weleda en Wala mbv Oloide

Bij het maken van antroposofische geneesmiddelen bij Wala en Weleda worden potentieringsstappen uitgevoerd. Hierbij worden schudders gebruikt. In de vaten in deze schudders, die op een zeer speciale manier bewegen, volgt de vloeistof de vorm van de oloide.

 

Oloide gebruik in Mengers

De oloide wordt gebruikt als menger in waterzuiveringsinstallaties en in oppervlaktewater voor beluchting. De oloide vorm wordt dan bewogen in dezelfde beweging als de mengers bij Wala en Weleda. Deze behandeling blijkt zeer effectief te zijn in vergelijking met traditionele vormen van mengen.

 

 

test